HTML en CSS leren: een handleiding voor starters

Ben jij geïnteresseerd in webdevelopment? Dan is HTML leren dé beste eerste stap. HTML is namelijk de eerste van de drie bouwstenen waarmee websites worden gemaakt. HTML wordt vaak in een adem genoemd met CSS. Die twee worden dan ook vaak gecombineerd in een training, net als onze HTML en CSS Fundamentals training

Lees meer over HTML en CSS en start met leren!

Wat is HTML?

HTML, wat staat voor HyperText Markup Language, is de standaard opmaaktaal voor het bouwen van webpagina's en webapplicaties. Het is een fundamentele bouwsteen van het World Wide Web en wordt gebruikt om de structuur en de inhoud van een webpagina weer te geven. HTML maakt het mogelijk om tekst, afbeeldingen, video's, hyperlinks en andere media op een gestructureerde manier weer te geven en te organiseren.

Bekijk maar eens een website en klik op de rechtermuisknop: ‘paginabron weergeven’. Je kijkt dan naar de ‘kale’ HTML: een webpagina zonder enige opmaak. HTML maakt gebruik van tags (ook wel elementen genoemd) om de inhoud van een webpagina te markeren en te structureren. Een tag bestaat uit een openingsteken (<), de naam van de tag en een sluitingsteken (>). Bijvoorbeeld, de <h1> tag wordt gebruikt voor het definiëren van de grootste kop in HTML, en de <p> tag wordt gebruikt voor het definiëren van een alinea.

Naast het structureren van de inhoud, kan HTML ook worden gebruikt om hyperlinks naar andere webpagina's of bestanden in te voegen. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudig navigeren tussen verschillende pagina's en bronnen op het web.

Maar HTML is nog veel leuker (en complexer) dan we op deze pagina kunnen uitleggen. Daarom hebben we er een uitgebreide training voor! Registreer je en volg gratis de training!

Registreren

Waarom HTML en CSS leren?

Voor een webdeveloper is kennis van HTML en CSS een essentiële vaardigheid, omdat dit de bouwstenen zijn van websites. Door het leren van HTML en CSS leer jij begrijpen hoe websites werken. Je krijgt een dieper inzicht in hoe websites zijn opgebouwd en hoe websites functioneren. Daarnaast leer je de structuur en opmaak van webpagina's begrijpen en hoe verschillende elementen zoals tekst, afbeeldingen en links worden weergegeven. Zelfs als je geen webdeveloper wilt worden is kennis van HTML en CSS heel waardevol. Als marketeer of Data-analist bijvoorbeeld, is het ook handig om te snappen hoe websites werken, hoe ze worden gelezen door zoekmachines en hoe je zelf kleine aanpassingen kunt doen aan webpagina’s.

Het maakt niet uit waarvoor of in welke mate jij het internet gebruikt, iedereen komt in aanraking met HTML. Maar als je webdeveloper wilt worden is kennis van HTML en CSS een absolute must. Vraag maar eens aan Google (Of Chat GPT ;-) ) welke skills het belangrijkst zijn voor een webdeveloper. Je raadt het al: HTML en CSS.

HTML en CSS leren op Collow

Het leren van HTML en CSS is en blijft super waardevol voor een (web)developer. Daarom hebben we ook een HTML training op Collow ontwikkeld! In onze HTML en CSS Fundamentals training leer je alle basisconcepten van HTML, CSS en hoe websites werken. Combineer deze training met onze JavaScript trainingen en je bent hard op weg om een webdeveloper te worden!

HTML en CSS training

In deze training ga je leren over HTML en CSS en hoe je deze talen gebruikt in webdevelopment. Je leert over de headers en bodies van een HTML-tekst, maar ook over de talloze verschillende HTML-tags. Wellicht heb je een HTML-tag al eens eerder gezien, die ziet er zo uit: <h1>, <main>. Daarnaast leren we je in onze training ook over het gebruik van CSS. CSS is als het ware het design van een webpagina. De structuur die je opzet in HTML vertaal je met CSS naar een mooie webpagina.

Zoals je ziet kun je HTML niet als op zichzelf staande taal zien, maar is het alleen te begrijpen in de context met de talen die ermee samenwerken. Daarom is onze training ook op die manier ingericht. Je kunt jezelf op Collow zelfs klaarstomen voor een carrière als professioneel webdeveloper! Ben jij nou enthousiast geworden en wil je meer weten over onze HTML-training? Check dan de HTML-trainingspagina of begin direct en registreer hier!

Registreren

Om je de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden. Lees voor meer informatie ons privacy-en cookiebeleid