Leren programmeren

Wil jij een programmeur worden of leren programmeren, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Don’t worry, we got you! Met Collow kan jij op een eenvoudige manier gratis leren programmeren. Je leert programmeren met verschillende programmeertalen en software zoals JavaScript, Python en Docker. Het mooie van Collow is dat jij je eigen ontwikkeling in de hand hebt. Je kunt leren programmeren op je eigen tempo en blijven leren tot je een professioneel programmeur bent!

Is leren programmeren moeilijk?

Dit is een vraag die we vaak krijgen. Hoe moeilijk is het dan om daadwerkelijk te leren programmeren? Dat hangt compleet van jouw interesses en ambities af! Wij zeggen: iedereen kan leren programmeren. Ook als je nog geen voorkennis of ervaring hebt. Wel is het zo dat bepaalde programmeertalen en meer geavanceerde programmeerconcepten best ingewikkeld kunnen worden. Maar tot op welk niveau jij het leuk vindt om te programmeren, daar kom je natuurlijk maar op één manier achter: door te doen! Dat is ook precies waaruit Collow is ontstaan. Om het leren van programmeren voor iedereen toegankelijk te maken.


Er zijn momenteel al heel wat trainingen op ons platform en we snappen daarom ook dat het soms lastig kan zijn voor een “beginner” om te weten waar je moet beginnen. Daarom hebben we verschillende leerpaden gemaakt. In de leerpaden zie je de route die wij je adviseren af te leggen om een traject te starten dat bij jou past.


Als je dit leest omdat je niet weet waar je moet beginnen, adviseren wij je om eerst de training Digitale Geletterdheid te volgen. Heb je al wat meer voorkennis, maar weet je niet met welke programmeertaal je wilt beginnen? Dan adviseren we je om de training Introductie tot JavaScript te doen.

Waarom leren programmeren?

De IT-markt heeft een vacaturegraad van 77 per 1.000 banen. Er is dus veel toekomstperspectief in de IT-markt. Het leren programmeren en een programmeur worden is dus super waardevol als je dit interessant vindt, omdat er in de IT ongetwijfeld een baan ligt voor jou!! Daarnaast leer je verschillende nuttige vaardigheden die je ook buiten programmeren gebruikt.

Vaardigheden die je leert door te leren programmeren zijn:

  • Samenwerken en communiceren
  • Ruimtelijk inzicht
  • Creatief en logisch denken
  • Probleemoplossend vermogen
  • Leren “falen”

Al deze vaardigheden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van ieder mens op zowel zakelijk als privé vlak. Daarnaast komen deze vaardigheden erg goed van pas bij veel banen van tegenwoordig, die vragen om 21st century skills. Wil jij deze vaardigheden leren en jezelf ontwikkelen? Wacht niet langer en registreer nu!

Welke programmeertalen moet ik als eerst leren?

Er zijn honderden programmeertalen in de wereld, het is dus niet meer dan logisch dat je als beginner niet weet welke programmeertaal jij moet gaan leren. Dus met welke programmeertaal kan je het beste beginnen om te leren programmeren?


Dat ligt wederom compleet aan jou. Het is afhankelijk van jouw voorkennis, interesses en wat het beste bij jou past. Wil je graag webdevelopment proberen? Dan kun je het best beginnen met JavaScript: een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. Maar wil je leren programmeren voor data-analyse en vind je puzzelen en abstract denken leuk?? Dan kan het voor jou interessant zijn om te beginnen met Python. Bijkomend voordeel: Python heeft een lage instapdrempel en staat bekend als een van de makkelijkste programmeertalen om te leren.

Dat komt omdat de syntax (de grammatica van een programmeertaal) prima leesbaar is, zelfs voor beginners. Als je goed Engels kunt, kun je Python-code snel begrijpen, zelfs als je nog nooit Python-code hebt gelezen.

Naast Python is JavaScript een uitstekende programmeertaal om te leren. JavaScript is een programmeer- en scripttaal die gebruikt wordt voor bijna elke website die gebouwd wordt. Een groot deel van de websites die je dagelijks bezoekt is gebouwd door middel van JavaScript, HTML en CSS. Wil je meer leren over websites, bekijk dan ook eens onze HTML en CSS fundamentals training.

Kan ik ook een traineeship volgen?

Wij adviseren je om een goede basiskennis van programmeren te hebben voor je begint met een traineeship. Bouw een solide basis op en ontdek welke programmeertaal jij het leukst vindt. Weet je vervolgens zeker dat je van programmeren je werk wilt maken, dan moedigen wij je natuurlijk van harte aan om je aan te melden voor een IT-traineeship! Dat kan bijvoorbeeld bij onze partner Young_Coders: aanbieder van het Challengership: een hoogwaardig traineeship voor young professionals die graag de IT in willen.

Collow is meer dan alleen een E-learning platform. Organisaties kunnen zich ook abonneren op Collow en zo jouw progressie bijhouden, mits jij dat zelf wil. Op deze manier kun je gescout worden voor mogelijke IT-banen die passen bij jouw trainingsvoortgang, hoe gaaf is dat! Op die manier kun jij een programmeur worden zonder een traineeship of opleiding te volgen.

Momenteel zijn er nog geen organisaties op Collow, op die manier bieden wij je de ruimte om voldoende progressie te boeken voordat de organisaties op dit platform komen. Dus wil jij gratis leren programmeren en mogelijk een baan in de IT afdwingen? Begin dan met leren en registreer nu!

Om je de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden. Lees voor meer informatie ons privacy-en cookiebeleid