Wat is scrum?

Agile werken, scrum masters en sprints? Misschien heb je die termen al eens eerder gehoord. Dit zijn termen die gerelateerd zijn aan de scrum werkmethode. Scrum is een methode van projectmanagement dat vooral in de software ontwikkeling gebruikt wordt. Het is een flexibele en iteratieve manier van het managen van complexe en grote projecten. Dus wat is scrum precies en hoe werkt het?

Hoe werkt scrum?

Scrum is een populaire agile projectmanagement methode die veel wordt gebruikt in softwareontwikkeling en andere complexe projecten. Het is ontworpen om teams flexibel te helpen werken en snel waardevolle resultaten te leveren.

Wil jij alle ins-en-outs van scrum leren? Volg dan direct de Scrum Fundamentals training.

Bij scrum werkt het team in korte iteraties, genaamd "sprints", die meestal twee tot vier weken duren. Aan het begin van elke sprint wordt een lijst met taken, genaamd "product backlog", opgesteld. Het team selecteert vervolgens taken uit de backlog die ze in de komende sprint zullen voltooien. Deze geselecteerde taken worden de "sprint backlog" genoemd.

Tijdens de sprint houdt het team dagelijkse korte bijeenkomsten, bekend als "stand-ups", waarin ze de voortgang bespreken, eventuele obstakels identificeren en plannen maken voor de komende dag. Dit bevordert de transparantie, communicatie en samenwerking binnen het team.

Aan het einde van elke sprint wordt er een "sprint review" gehouden, waarin het team de voltooide taken presenteert aan de belanghebbenden en feedback verzamelt. Daarna volgt een "sprint retrospective" waarin het team reflecteert op het proces en mogelijke verbeteringen identificeert voor toekomstige sprints.

Scrum benadrukt ook de adaptieve aanpak, waarbij het team regelmatig feedback ontvangt en kan inspelen op veranderende vereisten en prioriteiten. Hierdoor kan het project zich flexibel aanpassen aan nieuwe inzichten en omstandigheden.

Waar wordt scrum gebruikt?

Nu we de vraag “wat is scrum” hebben beantwoord, is de volgende vraag: waar wordt scrum gebruikt?

Scrum wordt vooral gebruikt binnen de softwareontwikkeling en binnen IT teams. In deze branche is scrum ook ontwikkeld. In de dynamische wereld van projectmanagement wordt de Scrum-methode op verschillende gebieden en in diverse sectoren toegepast. In principe kan scrum worden gebruikt in elke branche waar er gewerkt wordt aan een groot of complex project.

Scrum wordt niet alleen in de softwareontwikkeling toegepast, maar ook in marketing, projectmanagement, productontwikkeling en vele andere domeinen waarbij flexibiliteit, samenwerking en snelle iteraties van belang zijn.

De geschiedenis van scrum

Nu we een algemeen idee hebben over de definities van scrum, kunnen we eens kijken naar de geschiedenis van deze methode.

In 1986 introduceerden Hirotaka Takeuchi en Ikujiro Nonaka de term "scrum" in hun artikel "The New New Product Development Game" in de Harvard Business Review. In dit artikel beschreven de auteurs een vernieuwende benadering van productontwikkeling die zou leiden tot een sneller en flexibeler ontwikkelingsproces. Ze haalden inspiratie uit de auto-industrie en de foto-/printindustrie. Ze noemden deze aanpak de holistische of rugbybenadering, omdat het volledige proces werd uitgevoerd door een multidisciplinair team in verschillende overlappende fasen. Het hele team werkt samen om hun gezamenlijke doel te bereiken.

Alhoewel scrum al langer bestond werd het pas echt massaal gebruikt in de software-ontwikkeling wereld sinds 2002. Dit komt omdat Ken Schwaber en Tunde Babatunde. Tunde heeft onderzocht dat pogingen om complexe producten te ontwikkelen zoals software, gedoemd waren tot hogere risico's en mislukking naarmate de initiële condities en aannames veranderen. Een aanpak met meer flexibiliteit en transparantie zou veel beter passen. Zij testten de eerste versie van scrum en verbeterden het voortdurend, wat leidde tot hun research paper " Contributions to the Agile Manifesto " uit 1995 en de wereldwijde verspreiding en het gebruik van scrum sinds 2002.

Voordelen van scrum

Scrum wordt dus gebruikt in veel branches en verschillende soorten projecten. Maar wat zijn dan de voordelen van werken met scrum?

  • Continu opleveringen en verbeteren

Omdat je in scrum werkt in korte sprints waarin telkens kleine delen van het project worden opgeleverd, blijf je telkens in een stijgende lijn werken en blijf je verbeteren omdat er altijd feedback is. Dit stelt een scrumteam in staat om zich aan te passen en te verbeteren door middel van feedback van gebruikers en klanten.

  • Empowerment

De teamleden hebben begrip van alle taken en van wat er nodig is om ze te volbrengen. Omdat taken tijdens de sprint door meerdere teamleden opgepakt kunnen worden en vaak niet aan één persoon gekoppeld zijn is er veel ruimte voor hulp aan teamleden. Alle vergaderingen die het team houdt worden als waardevol beschouwd. Iedereen toont respect voor elkaar, iedereen in het team wordt gelijk gewaardeerd en het hele team werkt samen aan het bereiken van de goed gedefinieerde doelen.

  • Zelfgeorganiseerd

Een zelforganiserend team is een team dat de autonomie heeft om te kiezen hoe ze hun werk het beste kunnen doen, eerder dan gestuurd te worden door anderen buiten het team. In tegenstelling tot de traditionele management regels, worden de zelforganiserende teams niet van bovenaf aangestuurd en gecontroleerd; teamleden zijn actief en nemen als collectief deel aan alle scrum practices en events.

Zo zijn er nog meer voordelen aan werken met scrum. Wil jij nou meer leren over scrum in onze scrum training? Registreer dan hier!

Scrum-training op Collow

Als jij wilt werken in de IT is het (bijna) onvermijdbaar dat jij in aanraking gaat komen met scrum. Dus om een goede voorkennis te hebben van wat scrum is, hoe scrum werkt en de termen die gebruikt worden binnen de scrum-methode is super waardevol. Het leren van scrum is ook waardevol als je niet in de IT wilt werken. Zoals we al eerder noemden wordt scrum gebruikt in meerdere branches.


Op Collow hebben wij daarom ook een training: Scrum Fundamentals. In deze training ga je alle belangrijke elementen van scrum leren. Want er zijn nog veel meer onderdelen van scrum die we niet in één tekst kunnen uitleggen, zoals product owners, storypoints, user stories en epics. In de training komen alle elementen van scrum voorbij, leer je over de geschiedenis van scrum, hoe je scrum gebruikt in je dagelijkse werken krijg je een uitleg van de meest gebruikte scrum artefacts.


Wil jij meer weten? Registreer je dan gratis en begin direct met leren!

Nu registreren!

To provide you with the best experiences, we use technologies such as cookies to store and/or access information on your device. If you do not give consent or withdraw your consent, this may negatively affect certain features and capabilities. For more information, read our privacy and cookie policy